<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11941752\x26blogName\x3d%5B%7C%7C+the+iron+hand+%7C%7C%5D\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://tanganbesi.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tanganbesi.blogspot.com/\x26vt\x3d2714802144495073299', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Sunday, October 02, 2005

Young's Modulus : Bila dah metekjidi ~



Ya bertemu lagi kite adik-adik dalam rancangan "Fizik itu Lancut" bersama abang kuts. Pelajaran hari ini ialah .. Young's Modulus. Siapa encik young neh abang pon tatau. .. yang pasti bukan mighty joe young ar. Young's Modulus adalah keadaan yang berlaku apabila tekanan (stress) dibahagikan dengan strain (tension) . Young's Modulus = Stress/Strain. Stress pula bermaksud perubahan kepanjangan dibahagikan dengan kepanjangan asal ( ∆ L / L◦) . Sila tgk graph ini ....
(a) elastic region: stress ngan strain still lagi proportional. (b) Elastic limit (c) Fracture point. Selepas melepasi elastic limit .. kiter akan jadi plastic region lak..and at last (c) facture point..meaning patah hati aa. Sekian bab fizik lancut neh. Kenapa cakap pasal bende neh ? hmm .. ntah aa .. pasal dah tensen kot. Plus tercetus idea time Azrain cakap dia nak pi tgk wayang mer masa kitorang tgh setadi kat library..masak dia. So .. aper yang wa nak sampaikan ialah .. semasa kiter merasa tertekan disebabkan final exam neh.. tekanan bertindak keatas mental kiter .. tuh yang jadi Young's Modulus neh .. if kiternya tekanan tuh melepasi limitnya ( elastic limit ) kiter akan masuk kedalam plastic region. Plastic region neh apabila kiter dah mula rasa boring+ nak muntah tgk notes ..dan semakin terpresure ngan final exam neh. At this region.. kiter akan start rasa nak pi lepak or wasted atau terasa nak pi tgk wayang ketika semua org busy study finals. Bahaya neh .. tapi taper .. sebab still bleh handle menyer sebab kiter leh diselamatkan kalau kiter pikir balik baper lama lagi nak extend kalau perangai camneh mer .. and insaf .wuwuwuwu . Yang takleh handle menyer is bila dipenghujung plastic region neh.. kiter akan sampai ke fracture point iaitu bila dah kiter dah fed up or dah pasrah lantas buat keputusan samber mer kamikaze mer masa exam nanti dan hope utk supple. So .. itulah criter nya. Kat manakah kedudukan anda di graph ini ? elastic ? plastic or fracture point ? masak kiter nyem .. masak mer.

Wednesday, September 28, 2005

{ Tekanan = Daya / Luas }

Masak kiter .. tekanan by definition is berapa besar daya yang menekan atau bertindak keatas sesuatu permukaan or luas or english nya area. Lagi besar daya atau lebih kecil permukaan itu .. maka lebih besar aa dianya tekanan. Sekian revision fizik kiter yek adik-adik ..
Tekanan final exam pula bersamaan dengan berapa banyak daya bende alah subjek yg kiter kene study menghentam kiter dibahagikan (bertindak keatas) masa yang masih wujud untuk kiter study and absorb bende-bende tuh semua. Lagi besar daya bende yg nak kene study atau lagi sikit masa yang tinggal .. maka lebih besar aaa tekanan final exam itu.
So.. memandangkan .. daya bende kene study aku semakin besar and masa yang tinggal makin sikit .. dengan sedehnya aku meng'announce'kan rumus tekanan final exam telah berjaya dibuktikan keatas diri aku sendri. Masa aku semakin sikit sebab amik masa tulis bende merepek kat blog neh .. shitt aarr .. ahahaha.. Kepada mereka yg sama merasa tekanan-tekanan ini .. I got two words for you guys .. MASAK KITER !!

Wednesday, September 07, 2005

If you had to lose .. lose with style ~~

Kalau pikir bebetul hidup aku neh interesting sangat ker ? Aku rasa tader pon .. bapak bosan giler .. blog pon dah lama tak update. Nasib baik ader awek aku .. ader aa kaler untuk aku lehat kat dunia neh. Semua hilang step masa aku start deman 2 minggu lepas .. deman teruk sangat yang tamo kebah-kebah .. memula aku ingat dah kene denggi neh .. but dalam hati kecik neh tabah jer.. taper .. deman biasa jer .. jap lagi okay aa tuh. So .. telan aaa ubat berbundle but to my misfortune tader effect. Soon after that .. demam neh subside sket yet aku ditinggalkan dengan a super terrible headache yang akan membuatkan anda rasa kepala anda leh jatuh kalau geleng kuat sket jer. . and you know what , it lasted for about 4-5 days .. so ajyamaner ? Musibah or dugaan tuhan .. Dia jer yang tahu .. paper pon aku rela jer aa terima .. abis jer semua masalah neh plak .. aku di'aware'kan dengan midterm datacomm no 2 dan lab test programming .. hahahaha .. are you freaking kidding me !!?? .. September 9th 2005 : lab test kul 1830 - 1930 .. Midterm Datacomm kul 2030 - 2130 . Haa .. itulah .. and by the way .. midterm neh 8 chapter plak tuh .. sekarang aku makin hilang punca .. mana satu nak study .. mana satu nak pikir. Aku jadi keras neh .. cam kene simpan dalam peti ais selama 27 jam straight. Korang paham tak ? Apa puncanya neh ? Arghhh .. dah takleh gerak dah neh .. masak wa .. hmm .. kay aa .. nak study aa camneh .. alang-alang bende nak jadi kan .. so .. like the words in my secondary's .. if you had to lose .. lose with style ~~ . Chiouw.

Saturday, July 09, 2005

Menjarah Masa

Terimbau pada silam yang pedih , tersenyum pada sekarang yang indah dan termenung pada akan datang yang masih dirancang. Bergerakkah kini ? Sudah pasti tidak lagi dipasung masa lampau .. namun berertikah kayuhan ini ?. Adakah impi berjanji semestinya realiti bila sering bersoal pasti atau tidak pasti. Kini menjarah masa, kini melukis cetera. Esok, lusa dan tulat .. mana janjinya ? Genggamlah erat tangan ini , kerna yang ingin dibina adalah kota Melaka dari runtuhan papan di Jawa .. bukannya angan bukannya igauan. Kini menjarah masa .. moga cita terlaksana jua.

Thursday, June 30, 2005

Sesak di semak samun study

huhuu .. dah lamanya wa tak tulis bende alah blog ini. Sampai wa hampir terlupa yg wa sendri ader blog mer .. so memandangkan sekarang neh internet wa dah ajidi .. wa bleh aa nak tulis balik dgn beberapa butir masa yang wa sempat spend depan pc neh. Wa serius busy mer .. 5 subjek core wa amik sem neh .. tuhlah .. wa dulu pi amik subjek elektif jer .. now neh .. masak jidi .. haha .. padan amer muka wa. Wa igt sem neh nak cipta personal record dgn pegi ke library sekerap yang mungkin. Kene aaa paksa diri neh study .. dah lambat dah neh .. nak keje lagi .. nak kawin lagi .. fufuufufu .. byk lagi bende tak buat neh .. wa dah lambar mer. Maka dgn tak sengaja kita semua yang lambat neh menggelarkan diri sebagai 'abang-abang mer line' atau nama komersial kiter iaitu extended version .. hahah .. alaa .. yang masuk talentime tak menang tuh aa .. saper ntah bebudak tuh .. ahaha.. masak kiter semua. So .. abang-abang semua .. marilah kiter mengajidikan sem neh ngan minam , badminton , study , tido dan citer konek sket2 .. hannn .. hish .. wa dah sesak di semak samun study .. dah dah .. jom ajidi !!.

Thursday, April 14, 2005

heppi holidays

wa dah bosan dah neh .. thonk dah balik .. wa baru esok nak balik kl . monday wa start keje kat tmn. warisan pertanian kat putrajaya. paper final arituh mmg separuh mectec jidi. ader satu soklan tuh salah tulis .. then nak tanya lecturer dia tader kat situ. invigilator tuh cakap lecturer wa eksiden mer ... aaah .. sudah . lima minit before xm abis baru dia sampai .. then baru bagitau pasal soklan tuh .. demmit tul .. camner nak jawab dalam masa lima minit. so .. cuti neh 2 bulan ... mati aa wa busan .. dah ler tak dpt nak jumpa nyamu wa. . uhuh. ntah aa .. esok balik aa neh .. so dgn tuh wa nak wish heppi holidays kat semua memember wa. kiter jumpa after 2 bulan ek. . ajyamane ? samber mer.

Friday, April 08, 2005

tahun yang ke - 23 .. masssak wa

at last arinih besday wa mer .. wa dah 23 tahun .. dah tua dah .. 10 tahun dulu wa form one .. masa tuh wa ade pikir .. next 10 years .. aper aa jadi kat wa .. and now .. wa tengok-tengok balik .. kira okay aa .. wa extended version tapi wa ade nyamu mer. So .. ape ade hal . This year nya besday mmg best mer coz wa dapat kek coklat nyamu wa bagi. Totally opposite ngan aper yg wa alami last year aa .. eksiden mer .. then nyanyi lagu heppi besday atas katil spital dengan tangan wa yg patah. Sungguh mectec jidi masa tuh. So .. wa really grateful coz this year wa mampu tersenyum although wa dah tua mer. Thanx gak kat nyamu wa coz sacrifice masa nak beli kek neh walaupon now neh tengah finals. Tapi tailo tak sempat nak makan kek wa .. asal lu balik tailo ?? kan dah tak dapat makan kek wa. Lastly .. tahun neh nya besday mmg ajidi. Next week wa final .. wa dah hampir mectec jidi. Samber wa sowdown .


Powered for Blogger by Blogger Templates